THE Clinic, Κανελλοπούλου 1, Θεσσαλονίκη 2310300077 [email protected]

Αιμαγγείωμα Βρεφικής ηλικίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ

Το βρεφικό αιμαγγείωμα είναι μία καλοήθης συλλογή αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους και σε ποσοστό 60 % εντοπίζονται στην κεφαλή και στο λαιμό. Είναι πιο συχνά στα θήλεα βρέφη και στα πρόωρα νεογνά.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΩΝ

Η εικόνα των αιμαγγειωμάτων εξαρτάται από την εντόπισή τους στο δέρμα.

Τα επιφανειακά αιμαγγειώματα είναι ψηλαφητά και έχουν χρώμα έντονα κόκκινο και επιφάνεια που μοιάζει με φράουλα. Στην αρχή παρουσιάζονται ως μικρές περιοχές χρώματος λευκού, ροδαλού ή κόκκινου. Πολύ σύντομα μετατρέπονται σε μεγαλύτερες βλάβες κόκκινου χρώματος που επαίρονται.

Τα αιμαγγειώματα που εντοπίζονται εν τω βάθει ψηλαφώνται σαν μαλακές μάζες, έχουν λεία επιφάνεια και συνήθως κυανό χρώμα.

 

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΩΝ

Τα βρεφικά αιμαγγειώματα ακολουθούν χαρακτηριστική πορεία μέσα από τρεις φάσεις: τη φάση ταχείας αύξησης, τη φάση της βραδύτερης αύξησης- επιπέδωσης και τη φάση της υποστροφής.

Η φάση ταχείας αύξησης χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση και επέκταση του αιμαγγειώματος, διαρκεί συνήθως 2-3 μήνες, ενώ σπάνια παρατείνεται και πέρα των 6 μηνών. Λόγω της αύξησης του μεγέθους, στην φάση αυτή, κάποιες φορές τα αιμαγγειώματα επιπλέκονται με αιμορραγία και εξέλκωση.

Τους επόμενους μήνες μεσολαβεί η φάση της βραδύτερης αύξησης (plateau), κατά την οποία το μέγεθος του αιμαγγειώματος παραμένει σχετικά σταθερό, ενώ μετά το πρώτο έτος της ζωής το αιμαγγείωμα μπαίνει στη φάση της υποστροφής. Παρατηρείται σμίκρυνση της βλάβης, με βελτίωση του χρώματος και πιο μαλακή σύσταση. Η υποστροφή των αιμαγγειωμάτων γίνεται σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά την υποστροφή του αιμαγγειώματος παραμένουν υπολειμματικές βλάβες, όπως είναι η δημιουργία ινο-λιπώδους ιστού, η εικόνα διατεταμένων τριχοειδικών αγγείων και η αλωπεκία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα περισσότερα αιμαγγειώματα δεν προκαλούν προβλήματα και υποστρέφουν αυτόματα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να εμπλέκονται σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η αναπνοή, η όραση, η σίτιση και η ακοή. Επίσης τίθεται ζήτημα μακροπρόθεσμων αισθητικών αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα όταν εντοπίζονται στο πρόσωπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται θεραπεία.

Στο Παιδοδερματολογικό ιατρείο υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή ειδικού πρωτοκόλλου χορήγησης της προπρανολόλης, φαρμάκου πρωτοποριακού στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων ανώδυνα, αναίμακτα και με τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες για το μικρό ασθενή.