THE Clinic, Κανελλοπούλου 1, Θεσσαλονίκη 2310300077 [email protected]

Λεύκη

ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ

Η λεύκη χαρακτηρίζεται από απώλεια του φυσιολογικού χρώματος στο δέρμα με αποτέλεσμα το σχηματισμό αποχρωματισμένων σημείων ή μεγαλύτερων περιοχών. Αναφέρεται ότι τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με λεύκη θα εμφανίσουν τη νόσο πριν την ηλικία των 20 ετών και θα απευθυνθούν στον Παιδοδερματολόγο.

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΛΕΥΚΗ

Η λεύκη θεωρείται αυτοάνοση νόσος του παιδιατρικού δέρματος κατά την οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται εναντίον των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του φυσιολογικού χρώματος στο δέρμα.

Παράγοντες όπως είναι ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός στο δέρμα, το επίμονο τρίψιμο και το ξύσιμο μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της λεύκης. Αντιθέτως, δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τη συσχέτιση της λεύκης με τη διατροφή και το κάπνισμα.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

  • Η λεύκη χαρακτηρίζεται από σημάδια στο δέρμα που έχουν χρώμα ωχρό, ροδαλό ή σχεδόν λευκό.
  • Συνήθως είναι συμμετρική και προσβάλλει και τις δύο πλευρές του σώματος, αλλά πολλές φορές στα παιδιά περιορίζεται στη μία πλευρά, οπότε παίρνει και το όνομα δερμοτομιακή λεύκη.
  • Το δέρμα κατά τα άλλα είναι εντελώς φυσιολογικό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς νιώθουν κάποιον ερεθισμό στο δέρμα πριν την εκδήλωση της λεύκης.
  • Συχνή εντόπιση για τη λεύκη είναι τα χέρια και το πρόσωπο, γύρω από φυσιολογικά στόμια, όπως είναι τα μάτια, τα ρουθούνια, το στόμα, ο ομφαλός και τα γεννητικά όργανα. Εντοπίζεται επίσης σε σημεία με πτυχές στο δέρμα, όπως είναι οι μασχάλες και οι μηροβουβωνικές περιοχές.
  • Μερικές φορές όταν προσβάλλονται σημεία με τρίχωση, μπορεί και οι τρίχες να χάσουν το χρώμα τους και να είναι άσπρες.
  • Η έκταση της νόσου είναι απρόβλεπτη, και κυμαίνεται από μικρά σημάδια έως και καθολική απώλεια του χρώματος του δέρματος.
  • Η φυσική πορεία της νόσου διαφέρει, άλλοτε προσβάλλεται μία μικρή περιοχή που παραμένει αμετάβλητη, και άλλοτε η αρχική βλάβη επεκτείνεται. Κάποιες βλάβες μπορεί να επαναχρωματισθούν χωρίς θεραπεία.

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η λεύκη συχνά κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι διαφέρουν από τα υπόλοιπα και αυτό μπορεί να επιφέρει συναισθηματικές διαταραχές. Ο παιδίατρος, ως μέλος μιας εξειδικευμένης ομάδας επιστημόνων, έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει με θετική διάθεση το μικρό ασθενή, να του μιλήσει ανοιχτά για τη λεύκη και να τον βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου.

 

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα περισσότερα παιδιά με λεύκη είναι κατά τα άλλα υγιή. Μπορεί βέβαια να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων. Σπάνια, ένας ασθενής με λεύκη μπορεί να παρουσιάσει και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι παθήσεις του θυρεοειδούς, αλωπεκία ή διαβήτη.

Είναι σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό σας άλλα συμπτώματα όπως είναι η κόπωση, οι αλλαγές στο βάρος σώματος, η δυσανεξία στο κρύο και τη ζέστη, η τριχόπτωση, η πολυουρία και η πολυδιψία.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο Παιδοδερματολόγος σας θα σας δώσει θεραπευτικές λύσεις που έχουν σκοπό να
περιορίσουν τη φλεγμονή και να επαναχρωματίσουν τα σημεία της λεύκης.

  • Αποφυγή της έντονης έκθεσης στον ήλιο και χρήση αντιηλιακού. Το δέρμα
    που εμφανίζει λεύκη είναι περισσότερο επιρρεπές στα εγκαύματα
  • Εφαρμογή τοπικά στις βλάβες της λεύκης κορτικοστεροειδών αλοιφών, που
    έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
  • Χρήση τοπικά παραγόντων όπως είναι οι αναστολείς της καλσινευρίνης και
    τα ανάλογα της βιταμίνης D, που μπορεί να διατηρήσουν το χρώμα σε
    κάποιες περιπτώσεις
  • Φωτοθεραπεία, που σημαίνει έκθεση του προσβεβλημένου δέρματος σε
    τεχνητό υπεριώδες φως Laser στις προσβεβλημένες περιοχές
  • Χειρουργική θεραπεία, που αφορά σε μεταμόσχευση μικρών περιοχών
    φυσιολογικού δέρματος σε περιοχές με λεύκη
  • Μακιγιάζ ( Skin camouflage), με προϊόντα που μένουν στο δέρμα, αδιάβροχα
    και ανθεκτικά στην τριβή
  • Ψυχολογική Υποστήριξη, όπου απαιτείται