Μελανοκυτταρικοί σπίλοι
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Οι κοινοί επίκτητοι μελανoκυτταρικοί σπίλοι, γνωστοί και ως ελιές, αποτελούν ομάδες μελανοκυττάρων στο δέρμα. Τα μελανοκύτταρα παράγουν τη μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα που έχει το δέρμα κάθε ανθρώπου. Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι πολλές φορές πρέπει να εκτιμηθούν από τον Παιδοδερματολόγο.
ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΠΙΛΩΝ
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η κληρονομικότητα είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη των σπίλων. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται είναι ο τύπος του δέρματος και η ηλικία του ασθενούς.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
- Το χρώμα τους κυμαίνεται από το χρώμα του δέρματος έως και σκούρο καφέ
- Είναι επίπεδοι ή επαίρονται, δημιουργούν δηλαδή εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος
- Μπορεί να εντοπίζονται οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και κάτω από τα νύχια, στις παλάμες και στα πέλματα
- Όταν εντοπίζονται σε σημεία τραυματισμού, όπως μαλλιά και γόνατα, μπορεί να εμφανίζουν ερεθισμό και αιμορραγία.
- Οι σπίλοι οι οποίοι παρουσιάζουν ασύμμετρο σχήμα, ανώμαλα όρια και ανομοιόμορφο χρώμα πρέπει, σύμφωνα με τον κανόνα ABCDE, να εκτιμώνται από Παιδοδερματολόγο.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ ABCDE
Ο κανόνας ABCDE περιέχει πληροφορίες που βοηθούν τον ασθενή να παρακολουθεί τους μελανοκυτταρικούς σπίλους και να εντοπίζει αυτούς με πιθανή παθολογική εικόνα.
- Αsymmetry: ασυμμετρία. Οι καλοήθεις σπίλοι έχουν σχήμα συμμετρικό
- Βorder: όρια. Χαρακτηρίζονται από ομαλά όρια
- Color: χρώμα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι από ροδαλό έως πολύ σκούρο καφέ
- Diameter: διάμετρος. Οι καλοήθεις βλάβες συνήθως έχουν διάμετρο έως 6mm
- Evolving: εξέλιξη. Πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε ένα σπίλο που μεταβάλλεται γρήγορα ως προς τα ανωτέρω χαρακτηριστικά
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι, αν και είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, απαιτούν τακτική παρακολούθηση. Απευθυνθείτε στον Παιδοδερματολόγο εάν αντιληφθείτε αλλαγή στην εικόνα μιας ελιάς, εάν τραυματίζεται και φλεγμαίνει συχνά ή εάν είναι επώδυνη.
Κρίνοντας από την εικόνα ενός σπίλου και τα συμπτώματα του, ο παιδοδερματολόγος μπορεί να σας συστήσει τη χειρουργική αφαίρεσή του.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
- Αποφυγή της έκθεσης των παιδιών στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής
- Αντιηλιακή προστασία
- Χρήση εξειδικευμένου ρουχισμού με δείκτη προστασίας από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και άλλων θερινών σπορ
- Τακτικός έλεγχος του δέρματος από τους γονείς ή από τον ασθενή ώστε να εντοπίζονται οι νέες βλάβες και οι αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες.